Spring Tjejmilen – kom igång nu!
Det spelar ingen roll om du är helt otränad eller nybörjare till löpning. Tillsammans med löpcoachen Josefine Swärm hjälper vi dig hela vägen fram till Tjejmilen den 2 september. Och ja, vi struntar i kylan, slasket och snön – nu kör vi!
Att springa eller promenera på vintern är självklart för vissa. Men många känner ett starkt motstånd mot att ge sig ut i kylan. Löpcoachen Josefine Swärm på den digitala löparklubben Let’s Run njuter av löpning under alla årstider.
– Vintern är en riktigt fin tid för löpning då luften är frisk och kylig. Se till att du har bra kläder, tänk gärna lager på lager. Ett par bra vinteranpassade skor på det så blir dina utomhusaktiviterer riktigt härliga. Dessutom kommer du ut en stund på dagen vilket du annars kanske inte hade gjort. Förhoppningsvis får du lite välgörande dagsljus. Att träna utomhus ger en härlig känsla och livsglädje som ger mersmak, säger Josefine Swärm.
Det är lång tid kvar till Tjejmilen vilket innebär att du har massor med tid på dig att komma iform. Även om du är helt ny för löpningen så är det fullt rimligt att du ska klara av att springa 10 km med en skön känsla i september 2023. Börja snällt och sänk dina trösklar. Titta inte på vad dina vänner gör, utan utgå från där du befinner dig idag.
– Det första jag vill tipsa om är att ta bort eventuellt prestationskrav och börja lugnt. Varva gång med jogg, kanske 2 minuters lugn jogg och tre minuters gång – fortsätt så i 30 minuter. Sedan ökar du joggpartierna successivt vecka för vecka. Försök att ge dig ut 2-3 gånger i veckan för att få lite kontinuitet i träningen. Fortsätt så under några veckor så har du snart både skapat en vana och förbättrat din kondition. Då blir det lättare att hålla i träningen på längre sikt.
Om jag har lite svårt med motivationen, hur ska jag tänka?
– Motivation är ingenting som bara kommer till en utan du behöver själv jobba aktivt för att skapa den. Det första steget är att du helt enkelt bestämmer dig för att du ska börja springa. När du sedan är igång med din löpning så kommer det skapa motivation till mer. Kom ihåg att det krävs beslutsamhet och egen styrka att komma igång.
– Det underlättar om du har ett tydligt varför! Fundera över varför du vill börja träna. Vad vill du uppnå? Har du något konkret mål? Det behöver inte ha med prestation att göra, även om det såklart kan ha det. Kanske vill du till exempel må bättre, vara gladare och få mer energi i vardagen. När du vet ditt varför så är det bra att ha en plan med träningen. Här kan du med fördel ta hjälp av en löpcoach/PT för att få in struktur och även få lite peppning på vägen. Att ha ett tydligt mål och flera delmål på vägen är också bra tips.
Har du några andra bra träningstips?
– Att lägga in lite styrketräning är väldigt bra för att undvika risken för överbelastningsskador. Det behöver inte vara tung styrka utan det räcker med övningar där du använder din egna kroppsvikt eller gummiband som motstånd. I många styrkeövningar tränar man också upp sin rörlighet vilket också är bra för oss löpare att få in. De kan vara skönt att göra några några rörlighetsövningar innan du ger dig ut på ett löppass och även någon styrkeövning som aktiverar sätet. Det kommer underlätta löpningen då det främst är stora sätesmuskeln som ska jobba i löpningen.
Om jag har varit sjuk eller skadad, är det nåt speciellt jag bör tänka på?
– Börja lugnt efter sjukdom eller skada och trappa successivt upp löpningen. Känn in kroppen och backa i träningen om det skulle behövas. Ofta är det bra att vara i rörelse när man kommer tillbaka efter en skada, men var observant på eventuella känningar. Om det känns jobbigt att inte få träna på som du önskar så försök att påminna dig om att löpningen är något långsiktigt som du förhoppningsvis kommer ägna dig åt många år framöver.
Vilket är det vanligaste misstaget att göra när man vill komma igång?
– Jag tror att det allra vanligaste misstaget är att man kör på för hårt och för mycket till en början. Man kanske sneglar på hur andra tränar istället för att se till var man själv är i sin träning. Jag tror också att ett vanligt misstag är att man tror att man måste ha ett prestationsmål vilket gör att man direkt sätter en onödigt stor press på sig själv. Ett tips här är att se sin löpning mer långsiktig. Det är en ganska skadedrabbad sport och därför är det viktigt att trappa upp långsamt. Att ta det lugnt ökar också chanserna till att löpningen upplevs lustfylld och något man vill göra mer av.
Våra tre bästa kom-i-gång tips!
- Planera in din träning i kalendern.
- Sänk dina trösklar – lite är bättre än inget.
- Trappa upp träningen försiktigt.
3 steg som tar dig till Tjejmilen
I år kommer vi tillsammans med löpcoachen Josefine Swärm att peppa dig med massor av träningstips. Vi ser fram emot ett år sprängfyllt med härlig motivation, rörelseglädje och roliga utmaningar. Vi har delat upp tiden från nu fram till Tjejmmilen i tre olika steg.
- KOM I GÅNG kallar vi det första steget och det drar lämpligt nog igång direkt efter nyår. Har du inte tränat på länge, eller känner du att du behöver en extra spark i baken. Häng på nu.
- SPRING MER kallar vi fasen som drar igång i slutet av mars. Nu börjar du känna att du njuter av träningen och du kan tänja lite på både distans och tempo. Våga utmana dig själv.
- DIN BÄSTA FORM kallar vi fasen som drar igång i slutet av maj. Här får du massor med tränings- och kosttips som ska hjälpa dig att bli ditt bästa jag inför Tjejmilen den 2 september.